Skip to content

Mira Alečković

februar 2, 2012

Rođena 2. februara 1924. godine u Novom Sadu, Mira Alečković je provela detinjstvo po selima Vojvodine i Dalmacije, na Kosovu Polju, u Beogradu i, naravno, u Novom Sadu. Školovala se u Beogradu, gde je studirala uporednu književnost i slavistiku.

Još kao učenica gimnazije oglasila se kao napredna omladinka, a 1939. godine postala skojevka. Od tada Mira Alečković živo učestvuje u akcijama napredne omladine, a od prvog dana ustanka četrdeset prve postaje član partizanske ilegale u Beogradu. Po završetku rata Mira Alečković nastavlja rad kao društveni i književni radnik. Uređivala je, u tek oslobođenom Beogradu, prve listove i časopise za mlade — „Omladinu“ i „Mladost“, a sa Brankom Ćopićem pripremila je prvi broj časopisa „Pionir“. Uređivala je i časopise „Poletarac“ i „Zmaj“. Ovaj drugi vodila preko dvadeset godina.

U životu i radu Mire Alečković najprisutnije je njeno književno stvaralaštvo, naročito poezija za decu, kojom se bavi već punih pet decenija. Do dana pojavljivanja ove knjige, objavila je dvadesetak dela poezije i proze za odrasle i dvadesetak knjiga za decu. Najznačajnije su: „Podzemni heroji“, „Proleće“, „Dobar dan“, „Zvezdane balade“, „Ljuljaška na grani“, „Prijatelji“, „Lastavice“, „Zbogom“, „Velika tajno“, „Čarobna vrata“, „Svetla soba“, „Srebrni voz“, „Da život bude ljubav“, „Pesme“ itd. Tim stvaralaštvom ona je već odavno pripala krugu najpopularnijih pisaca za mlade u okviru ex-Jugoslavije i stekla simpatije mnogih generacija. Mladi čitaoci prihvatili su liriku Mire Alečković, jer je ona zasnovana na iskrenosti i jednostavnosti, na prisnom jeziku bliskom deci i na neusiljenoj formi.

„Stvaranje za decu meni znači vraćanje samoj sebi, — kaže pesnikinja — svetu detinjstva, čistijem od sveta odraslih. To je večito traženje lepote, dobrote i ljubavi, potraga za utočištem kad izneveri svet odraslih!“

Kao pesnik dece i detinjstva, Mira Alečković pripada tradicionalnom toku poezije, one koja se plodno vezuje za Zmaja, Gvida Tartalju, Desanku Maksimović i Branka Ćopića. Otuda se ona, poštujući uspomene i verujući u „čistotu jednog perioda čovekovog života“, sva okreće tom svetu kao izvoru bogatstva i poverenja. U tom poštovanju utisaka i sveta koji je zapamtila i kome se vraća pišući za decu, ona ispoljava neke bitne odlike svoje poetske ličnosti. Ako je prva od tih odlika nežnost, i to ženska i materinska nežnost, druga se iskazuje u ljubavi prema deci i detinjstvu, a treća u osećanju društvenog i rodoljubivog odnosa prema prošlosti i savremenosti. Ova poslednja odlika naročito je prisutna u celokupnom pesničkom stvaranju Mire Alečković.

Mira Alečković stalno sarađuje u mnogim listovima i časopisima, naročito kao pisac za decu, a njena poezija i proza prevođena je na ruski, bugarski, rumunski, mađarski, poljski, češki, italijanski i na sve jezike naroda i narodnosti bivše Jugoslavije. Zastupljena je u gotovo svim čitankama, izborima i antologijama naše poezije za mlade.

Za književni i društveni rad dodeljena su joj mnoga priznanja i nagrade, među kojima se ističu: republička nagrada za zbirku poezije „Tri proleća“ (1950), nagrada „Dečja knjiga“ za roman „Srebrna kosa“ (1953), nagrada „Kurirček“ za najbolju pesmu za decu (1964), zlatna medalja (prva nagrada) za poeziju na međunarodnom poetskom konkursu u italijanskom gradu Pistoji (1965) i dva posebna priznanja: najviši francuski orden — Legija časti — za dugogodišnju kulturnu saradnju sa Francuskom, i statueta „Partizanski kurir“ za tridesetogodišnji rad u oblasti literature za decu sa tematikom iz narodnooslobodilačke borbe.

Zbirka pesama „Sanjalica“, koja sadrži najnovije i dosad u knjigama neobjavljene stihove Mire Alečković, predstavlja nam popularnu pesnikinju raznovrsnije u pogledu tematskog miljea. U ovim pesmama, upućenim čitaocima mlađeg uzrasta, ona se kreće u opsegu svojih dosadašnjih lirskih izliva: peva stihove tople nežnosti, zaljubljena u svakodnevne pojave i predmete, bića i događaje. O vetru i moru, o košavi i golubovima, o snegu i zecu, o tramvaju i Dunavu, o papagajima i, opet, o igračkama, dečjoj čežnji za daljinom, o malim željama, tugama i radostima… Pesnikinja peva jasno i jednostavno, oponašajući vlastiti doživljaj detinjstva i života, pa njeni stihovi ponekad zazvuče raspevano kao pesma štiglica ili kao zvižduk kosa. U ovim stihovima, raznovrsne strukture i versifikacije, odslikana je jezgrovita poetska fraza Mire Alečković, pokazujući kako je ona, i pored prisutne senzibilnosti tipične za njeno biće, sva u slikama i nijansama, panoramski čista i obuhvatna.

Pesme iz ove zbirke teže ponekad i anegdoti, o čemu svedoče stihovi ispunjeni humorom ili bezazlenom šalom, tako dragom deci. U celini, stihovi iz Sanjalice pokazuju težnju da se što više približe savremenom detetu i budu njegova zabava, spoznaja stvari i pojava, — ali i pesnička ilustracija čistog i vedrog sveta minulog detinjstva.

NAJPOZNATIJA DELA

Zbirke pesama:
1946. Zvezdane balade,
1955. Srebrna kosa,
1956. Prijatelji,
1957. Lastavice,
1970. Sunčani soliteri,
1980. Ne mogu bez snova i
1982. Staza srebrom izvežena.

1960. Zbogom velika tajno (roman)

1975. Sanjalice (pesničko delo)

…“Mira Alečković, ovaj neumorni književni poslenik, poreklom Hercegovka, rođena Vojvođanka (Novi Sad), odrasla i život do dana današnjeg provela u Beogradu (pedesetak njenih knjiga pesama, romana, priča, pre svega za mlade, nastalo je u Bulevaru revolucije broj 17), objavila je knjigu „U paprati nespokoja“. Reč je o knjizi izabranih pesama. Te pesme je izabrala prof. dr Zagorka Kalezić. Ona je napisala i nadahnut predgovor o poetskom univerzumu popularne pesnikinje koja je godinama uređivala „Pionir“, potom „Omladinu“, pa „Mladost“, a i kasnije  „Zmaj“.

Da se podsetimo: Mira Alečković je nosilac Ordena Legije časti (vitez i oficir) koji dodeljuje Francuska istaknutim stvaraocima i Ordena „Veliki lav Senegala“ koji je dobila od slavnog pesnika nobelovca L. S. Sengora. Bila je učenica, a potom i družbenica pesnikinje Desanke Maksimović… Uostalom, valja očekivati da će uskoro taj svoj bogat, ali i težak život opisati u svojim sećanjima na vreme i ljude.

Advertisements

From → SVI RAZREDI

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: